Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ ζήτησε κατά έναρξη της πρώτης συνεδρίασης στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο εισηγητής από την πλευρά της αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, κάνοντας λόγο για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 16, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή. Με το αίτημα συντάχθηκαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ο ειδικός αγορητής της Νίκης ξεκαθάρισε πως θα κατατεθεί ένσταση συνταγματικότητας στην Ολομέλεια.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρ. Κέλλας από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να κρίνει ζητήματα συνταγματικότητας. Ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης επέμεινε πως το σχέδιο νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών στην πατρίδα μας, την επιστροφή φοιτητών και τη μετατροπή της Ελλάδας σε «περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».
Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί την Τρίτη στην αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» όπου η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων εξετάζει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» και εισηγητές τους Λευτέρη Κτιστάκη από την πλευρά της ΝΔ και Διονύση Καλαματιανού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει την υπερψήφισή του με στόχο να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να νομοθετήσει την δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και οι καταλήψεις σε σχολές από τους φοιτητές και την εκπαιδευτική κοινότητα πάνε για την όγδοη εβδομάδα τους και όλα δείχνουν ότι θα κλιμακωθούν περαιτέρω το αμέσως επόμενο διάστημα, με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται στις συνελεύσεις του τεράστιου αριθμού υπό κατάληψη σχολών (υπολογίζονται σε πάνω από 200).
Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται και νέες μαζικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων καθώς οδεύουμε προς τις 7 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία εκτιμάται ότι θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ψήφισή του την επόμενη ημέρα.